Nātres

Nātres ir viens no pirmajiem pavasarīgajiem zaļumiem, ar ko var bagātināt savu ēdienkarti. Tajās ir vitamīni, minerālvielas, mikroelementiem, dzelzs.

No tām vāra zupu un gatavo salātus, tējas. No nātrēm var gatavot zaļumu kokteili. Tās var kombinēt arī ar kultūraugiem – dillēm, pētersīļu un selerijas lapiņām u.c.

Nātres tiek izmantotas arī kosmetoloģijā – ādas un matu kopšanai.

Tās uzskata par olbaltumvielām bagātākajiem lapu “dārzeņiem”. Nātres satur neaizstājamās aminoskābes, pēc savas uzturvērtības līdzinās pupām.

Nātru lapas satur hlorofilu, miecvielas (līdz 17%), olbaltumvielas, kumarīnus, A, C, B1, B2, B9,  PP, E, K vitamīnus, organiskās skābes (skudrskābe, silicijskābe, hlorogenskābe), aminoskābes, glikozīdus, lecitīns, histamīns, acetilholīns, serotonīns, flavonoīdus (kvercetīns, izokvercetīns, rutīns), kalciju, dzelzi, taukus, karotinoīdus, cieti, fermentus. Tās ir bagātas ar jodu, magniju, kāliju, silīciju, fosforu, selēnu, mangānu un citām vērtīgām vielām. Svaigās lapās C vitamīns ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīns vairāk kā burkānos. Nātru ēteriskās eļļas sastāvā ir karvakrols, karvons, naftalēns, anetols.

Nātres ir īpaši rekomendējamas veģetāriešiem kā pārtikas piedeva.

Pēc ķīmiskā sastāva nātres ir radniecīgas spinātiem un skābenēm, taču tajās ir salīdzinoši vairāk dzelzs. Jaunās nātru lapiņas parasti ir maigas, no tām var gatavot gan zupas, gan salātus.

Rupjākus dzinumus var skābēt, bet pavisam jaunos – sālīt. Sālītas nātres var izmantot kā piedevu pie maizes un dažādiem ēdieniem. Nātres uzturā var lietot līdz vēlam rudenim, jo tām raksturīga īpašība augt no saknes. Ataugušas nātres ir piemērotas skābēšanai. Skābēšana ir tāda pat kā kāpostiem. Kaltētas nātru lapiņas var pievienot salātiem, kas gatavoti ziemai, lai uzņemtu nepieciešamās minerālvielas.

Neskatoties uz nātru vērtīgajām īpašībām, nav ieteicams ēst svaigas nātru lapas, izņēmums ir tikai jaunās lapiņas, bet arī tās tomēr labāk ir sablenderēt. Lai nātres nekostu, tās mērcē karstā sālsūdenī, taču jaunos dzinumus nav vajadzības šādi apstrādāt. Lapiņas aplej ar ūdeni, nedaudz saspaida, saplucina un sagriež.

 

Nātres tautas medicīnā

Nātrēm piemīt plaša dziedinoša iedarbība: pretiekaisuma, pretalerģiska, antibakteriāla, stiprinoša, stimulējoša, savelkoša, reģenerējoša, asins attīroša, tonizējoša. Nātres palielina hemoglobīna daudzumu un eritrocītu skaitu, mazina cukura līmeni asinīs un urinēšanas traucējumus, veicina vielmaiņu un inulīna veidošanos, sekmē asinsrecēšanu, audu epitelizāciju. Dzelzs kompleksā ar proteīnu, vitamīniem, hlorofilu un organiskajām skābēm, izrāda stimulējošu iedarbību uz ogļhidrātu un olbaltumu apmaiņas procesiem, kas uzlabo sirds – asinsvadu sistēmas, elpošanas sistēmas tonusu. Mazina holesterīna līmeni.

Dziednieciskiem nolūkiem nātres vāc ziedēšanas laikā. Gatavo novārījumu vai lieto svaigu nātru sulu. Sakneņus vāc rudenī.

Nātres iekšķīgi ieteicamas mazasinības, anēmijas, avitaminozes, vispārēja spēku izsīkuma, aknu, žultsceļu slimībām, žultsakmeņu, kuņģa spazmu, hronisku vēdera aizcietējumu, meteorisma, dizentērijas, urīnpūšļa saslimšanas, poliartrīta, reimatisma, podagras gadījumā, pie muskuļu sāpēm, hroniska bronhīta, plaušu tuberkulozes, klepus, garā klepus gadījumos. Tā ir arī asinstīrītāja.

Nātres regulē menstruālo ciklu (īpaši klimaksa perioda). Tās lieto pie visām hroniskām saslimšanām, kad ir pazeminātas organisma aizsargspējas pret dažādiem apkārtējās vides kairinājumiem.  Pielieto plaušu tuberkulozes, bronhīta, malārijas ārstēšanā.

Nātres ir noderīgas arī ginekoloģiskas asiņošanas gadījumos, pie pēcdzemdību sarežģījumiem, priekšlaicīgu dzemdību draudiem, zarnu asiņošanas gadījumos, asinis urīnā, trūkst piena bērna barošanai, diabēts ārstēšanai, jāpaātrina kaitīgo vielu izvadīšana no organisma.

Ar nātru lietošanu ir jābūt piesardzīgām grūtniecēm, tromboflebīta slimniekiem. Nedrīkst lietot cilvēki ar pastiprinātu asins recēšanu, paaugstinātu asinsspiedienu, aterosklerozi, kā arī asiņošanas gadījumā, ja tā rodas no cistām, polipiem un citiem dzemdes audzējiem. Nedrīkst lietot nieru slimnieki.

Lapas ierīvēšanai – pie locītavu reimatisma, krustu sāpēm, neiralģijām, miozītiem. Peras pirtī ar nātru slotām, kas saplaucētas verdošā ūdenī.

Sakņu novārījums. Ņem 10 g sakņu, 1 glāzi ūdens un vāra, kamēr no šķidruma palikusi puse, lieto pa 3 ēdamk. 3 – 5 reizes dienā. Sakņu novārījums noder pret neregulārām menstruācijām, pie aizdusas, cukura diabēta, kā sirdslīdzeklis un arī pret ekzēmām, zarnu parazītu izdzīšanai.

Uzlējums ārīgai lietošanai. 2 ēdamk. nātru lapas, 1 glāze verdošs ūdens. Kompreses no šāda uzlējuma stimulē bojāto audu granulāciju un epitelizāciju pie apdegumiem un citām brūcēm.

Asinis „attīrīšanai” pagatavo maisījumu no nātru un pieneņu lapām. Komponentus ņem vienādās devās. Diennakts devai ņem 2 ēdamk. maisījumu un aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Nostādina siltā vietā 2-3 stundas. Dzer katru dienu 2 nedēļu laikā. Šajā laikā vēlams ieturēt diētu bez gaļas ēdieniem, olām, zivīm, Nelieto alkoholiskos dzērienus.

Novārījums aknu darbības uzlabošanai. 4 ēdamk. nātres, ½ litrs ūdens. Vāra 5 min. Dzer siltu, 4 reizes dienā. Saldināšanai pievieno 1 ēdamk. medu.

Sula veicina laktāciju. Sulu atšķaida ar divtik lielu ūdens daudzumu. Uzvāra, nostādina. Lieto pa 1-2 tējk. 3 reizes dienā, ēšanas laikā.


Farmācijas doktore Vija Eniņa

"Nātres lapas ir polivitamīnu avots. Tajās ir gandrīz visi vitamīni, kas cilvēkam ir vajadzīgi, visādas minerālvielas – parasti izceļ dzelzi, bet ne tikai tā. Nātru lapas ir lielisks vitamīnu devējs jebkurai tējai. Bet atkal – nevajag pārspīlēt. Kādreiz cilvēks domā – jo vairāk, jo labāk. Tā gluži nav. Nātrēs ir K vitamīns, kas veicina asinsreci, uzskata, ka tā pārdozēšana var veicināt trombu veidošanos. Kaut gan zinātniskajā literatūrā informācija ir ļoti pretrunīga – vieni saka, ka nātrēs K vitamīns ir tādā formā, ka asinsreci nemaz neietekmē, citi, savukārt, liek uzmanīties. Nu, labāk uzmanīsimies – pārspīlēt nevajag, bet pielikt vienu lapiņu pie ikdienas tējas, kur iekšā dažādi augi, protams, var. Tas nekaitēs, tieši otrādi – dos labumiņu. Tiešām liekot burtiski pa vienai lapiņai uz zāļu tējas krūzīti, to var droši lietot arī ilgstoši."

Profesore piebilst, ka vasarā gan vitamīnu nepietiekamība nav bieži sastopama, jo ēdam vairāk zaļumu, dārzeņu, augļu, ogu un citu dabas velšu. Taču, kad nāks rudens, ziema un pavasaris, nātres lapiņas būs pašā reizē un vitamīnu deficītu vismaz daļēji nosegs.

www.termorelax.com

 

Nātres kulinārijā

Nātres izmanto salātos, zupās, omletēs, plovos, pīrāgos, pelmeņos, kokteiļos, dažādu mērču pagatavošanai. Tās var žāvēt un izmantot ēdienu gatavošanā ziemā.

Salātiem blanšē 5 minūtes sālsūdenī, tad nokāš un sasmalcina. Ja lieto svaigas, tad 20–30 minūtes tur sālsūdenī. Zupām nātres pievieno 20 minūtes pirms gatavības. Zupas var būt visdažādākās — svaigu nātru zupa, svaigu kāpostu zupa, skābu kāpostu zupa, mētru-skābeņu zupa, putraimu zupas, buljoni.

Nātru sulu var pievienot kā vērtīgu sastāvdaļu dārzeņu sulām. Nātru sula lieliski izmantojama pavasarī hipovitaminozes gadījumā, kā arī veciem, ar aterosklerozi slimiem cilvēkiem pa pusglāzei dienā.

Dabīgā nātru sula (koncentrēta). Nātres nomazgā (var lietot visu augu) siltā ūdenī, atstāj mērcēties 12 stundas un pēc tam samaļ gaļas mašīnā, iegūto masu izspiež caur marli. Sulu izlieto uzreiz jeb uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā vienu dienu.

Veselības dzēriensNātru sulu sajauc ar biešu sulu, pievieno medu un pielej ūdeni. Nātru un biešu sulas ņem pa 1 glāzei, 2 ēd. karotes medus un 1 l ūdens.

Kokteilis ar mārruktkiem. Sablenderē nātru sulu ar mārrutkiem un sīpolu.

Marinētas nātres. Nātru jaunās lapas un dzinumus sakapā, pārlej ar marinādi, 6–10 minūtes vāra, saliek noslēgtos traukos. Uzglabā vēsā vietā. Lieto kā piedevu zupām un pamatēdieniem.

Nātru pulveris. Nātru lapas un kātus izkaltē labi vēdināmā telpā, sasmalcina un izvētī. Lieto kā piedevu zupām, mērcēm, biezputrām, pankūkām un citiem ēdieniem. Nātru pulveris labi uzglabājas 2 gadus, nezaudējot savas izcilās pārtikas un bioloģiskās īpašības.

Plovs ar nātrēm (bez gaļas). Sastāvdaļas: 400 g rīsa, 400 g burkānu, 200 g rozīņu, 200 g sīpolu, 160 g eļļas, 50 g nātru jauno dzinumu, sāls.

Pagatavošana: burkānus un sīpolus sagriež salmiņos un sautē eļļā, kamēr ir pusgatavi. Katlā ieber aukstā sālsūdenī izmērcētus rīsus, nomazgātas rozīnes, sagrieztas nātres, pievieno sautētos burkānus un sīpolus. Pārlej ar karstu ūdeni un vāra zem vāka, kamēr ir gatavs.

Jaukti salāti ar nātrēm. Sastāvdaļas: 30 g nātru lapu, 20 g prīmulas lapu, 20 g jauno pieneņu lapu, 10 g sīpola, 30 g burkānu, 20 g mārrutku.

Pagatavošana: sīpolus, burkānus un mārrutkus sarīvē vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā, pievieno 50 g krējuma, sajauc ar zaļumiem un liek šķīvja centrā. Malās kārto nātru, pieneņu un prīmulas lapas.

Biezenis. Lapas saberž ar sāli, pievieno piparus un augu eļļu. Biezeni pievieno salātiem, zupām, dārzeņu sautējumiem u.c.

Kaltētu lapu pulveris. To izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu dārzeņu sautējumiem vai pankūku pildījumiem.

Zupa. 500 g nātru lapas, 1 burkāns, 300 g kartupeļi, 1 sīpols, 80 g sviests, 150 g skābs krējums, 1 ēdamk. zaļumi, sāls, 2 litri ūdens.

Biezeņzupa. 250 g lapas, 3 ēdamk. milti, 3 ēdamk. sviests. Jaunos nātru dzinumus novāra un saberž sietā. Miltus apcep sviestā un piejauc nātru masai. Pievieno sāli un vāra 15 min.

Zupa. 320 g nātres, 40 g skābenes, 10 g burkāni un pētersīļi, 40 g skābs krējums, lauru lapa, pipari, sāls. Nātres 2-3 min. blanšē verdošā ūdenī, samaļ un 10-15 min sautē sviestā. Tad visus komponentus vāra buljonā līdz gatavībai.

Salāti. 800 g nātres, 120 g sīpolloki, 80 g pētersīļi, 100 g valrieksti, zaļumi, sāls. Nātres 5 min blanšē verdošā ūdenī. Valriekstus sasmalcina.

Balandu, nātru zupa. 200 g nātru lapas, 200 g balandas, 1 glāze putraimi, 100 g sīpols, 50 g augu eļļa, sāls pēc garšas, skābs krējums. Nātres blanšē un kopā ar balandām un sīpolu apcep augu eļļā 2-3 min. Pievieno krējumu un nedaudz pasautē. Buljonā vāra putraimus un pirms gatavības pievieno apcepto masu. Pasniedz pārkaisot ar zaļumiem.

Nātru tēja

Asinsattīrīšanai, reimatismam, aknu un žults saslimšanām, vielmaiņas stimulēšanai. Var izmantot gan svaigas, gan kaltētas nātru lapas. 1-2 tējkarotes kaltētu lapu pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 5 min. Tēja jādzer 15min. pirms ēšanas, 3x dienā.

Organisma attīrīšanai noderīgs nātres uzlējums: 7g kaltētas lapas aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15-20 min. Dzer pa 1-2 ēdamkarotes 3x dienā.

Cukurslimniekiem: 1 tējkaroti kaltētas lapas aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 1 stundu. Izkāš. Lieto pa ēdamkarotei 3-5 reizes dienā. Svaigu lapu sulu lieto pa 1-3 tējkarotēm 3x dienā.

Gatavojot no nātrēm tēju, zupu vai kādu citu ēdienu, ieteicams izmantot lapas no auga galotnes, jo vecie cietie stublāji un lapas ne īpaši labvēlīgi iedarbojas uz aknām.

Esiet radoši un nebaidieties eksperimentēt!

 

Nātres skaistumkopšanā

Ar nātru uzlējumu tiek skaloti mati, lai tie augtu stipri un mirdzoši. No nātrēm pagatavotas seju maskas var palīdzēt novērst problemātisko ādas tipu radītās raizes.

Nātru uzlējums matiem. Pēc matu mazgāšanas tos iesaka izskalot ar nātru uzlējumu – apmēram 500 grami svaigas nātres aplietas ar divām glāzēm verdoša ūdens.

Savukārt pret matu izkrišanu var palīdzēt uzlējums, kas gatavots no 100 gramiem nātru lapu, puslitra verdoša ūdens un puslitra galda etiķa. Vāra 30 minūtes un tad ar uzlējumu mazgā matus, pirms tam tos nemazgājot ar šampūnu.

Nātru maskas sejai. Ādas kopšanai ļoti vērtīgi ir augu sastāvā esošie antioksidanti. Nātrēm piemīt savelkošas un dziedinošas īpašības. Tāpat tās var palīdzēt cīņā ar netīkamajām pinnēm. Kaltētas nātres var lietot ārīgi un lokāli uz problemātiskās zonas. Izmantot var arī auga lapu ekstraktu kā toniku taukainai ādai.

Sausam ādas tipam var pagatavot šādu nātru masku: samal kaltētas nātres un aplej ar siltu ūdeni. Samaisi un iegūto maisījumu liec uz sejas un paturi 20 līdz 25 minūtes.

Savukārt grumbu mazināšanai var pagatavot šādu masku: 50 gramiem sasmalcinātu svaigu nātru lapām pievieno vienu ēdamkaroti medus. Visu samaisa un liek uz sejas. Paturi apmēram 25 minūtes un tad nomazgā ar siltu ūdeni.

Daži padomi

Svaiga nātru sula mazina blaugznas un matu izkrišanu.

Retus un vājus matus nostiprina kaltētas nātres un apiņi. Matus pēc mazgāšanas izskalo ar uzlējumu – 1 ēdamk, nātres, 1 ēdamk apiņi, ½ litrs verdošs ūdens. Aplej un nostādina 40 min.

Palīdzēs arī nātru uzlējums – 1 ēdamk. kaltētu nātru pulveris, 1 glāze verdošs ūdens. Uzlējumu ieziež galvas ādā pēc skalošanas. Matus neizslauka. Procedūru atkārto 1-2 reizes nedēļā vairākus mēnešus.

Vingrumu zaudējušu un novecot sākušu ādu var mazgāt ar vēsu nātru uzlējumu.

Pie pastiprinātas matu izkrišanas matus skalo ar stipru uzvārījumu no viršiem, diždadža un nātru saknēm. Var pievienot ari apiņus.


Izmantoti materiāli no

www.veselam.lv

www.delfi.lv

www.nra.lv

V. Kārkliņa, V. Kulmane, Augu hidrolāti veselībai labsajūtai un uzturam, Liepāja, 2017

L.Zītare, 400 veselības augi Latvijā, Rīga, 2011