Ziedputekšņi ir augu vīrišķās dzimumšūnas. Tie izskatās kā smalks pulveris. Lidojot no zieda pie zieda, bites ziedputekšņus saformē nelielās nastiņās.
Dažādiem augiem tie atšķiras pēc krāsas, izmēra, formas un virsmas faktūras. Putekšņiem ir savdabīga, pikanta, medus, ziedu smarža un salda garša. Ķīmiskais sastāvs ir ļoti dažāds un atšķirīgs no auga uz augu.
Ziedputekšņu krāsu nosaka augu pigmenti - karotinoīdi un flavonoīdi, kuriem ir svarīga loma šūnu oksidēšanās-reducēšanās procesos. Flavonoīdi ir arī iesaistīti augu imunitātes nodrošināšanā, jo tie iznīcina dažādas baktērijas.
Bites ziedputekšņus izmanto ka olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avotu, ka arī konservē, veidojot bišu maizi.
Ziedputekšņu sastāvs
Ziedputekšņi ir komplekss produkts, kas sastāv vielām, pateicoties kurām tiem piemīt gan pārtikas nozīme, gan bioloģiskā aktivitāte. Ziedputekšņi satur proteīnus, ogļhidrātus, lipīdus, nukleīnskābes, vitamīnus un citas bioloģiski svarīgas vielas.
Ziedputekšņos ir atrodami pilnīgi visi mikroelementi, kuri nepieciešami organisma attīstībai.
Tajos ir vielas, kuras darbojas ka antioksidants (2). Pamatā šādu efektu uzrāda ziedputekšņos esošie fenola savienojuma un flavonoīdi, kā arī β-karotēns, vitamīni E un C.
Ziedputekšņos kopumā atrod 32 aminoskābes. Visvairāk ir glutamīnskābe, asparagīnskābe, leicīns, valīns, metionīns, prolīns (5).
Ziedputekšņus veido (1)
Olbaltumvielas, amino- , nukleīnskābes, nukleoproteīdi 30-40%
Ogļūdeņraži (fruktoze, inozīts u.c.) 18%
Lipīdi 1-20%
Makro un mikroelementi (K, Mg, Ca, Cu, Fe, Ni, Ti, u.c.) 1-7%
Kā arī fermenti (invertāze, saharāze, katalāze u.c.); fenola savienojumi (leikociāni, katehīni, flavonoli, u.c.) ; fitohormoni u.c. aktīvas vielas.
Vidējie minerālvielu daudzumi ir (6): kālijs 0.58%, kalcijs 0.225%, magnijs 0.148%, nātrijs 0.044%, dzelzs 140μg/g, mangāns 100μg/g, cinks 78μg/g, varš 14μg/g, niķelis 4.5μg/g
Vitamīni ziedputekšņos (3, 6), mg/100g
- B1 0.55-1.50
- B2 0.50-2.20
- PP 1.30-2.10
- B3 0.32-5.00
- B6 0.30-0.90
- Biotīns 0.06-0.60
- B9 0.30-0.68
- B8 188-228
- A 0.66-2.12
- C 0.0-74.0
Ziedputekšņu iedarbība uz cilvēka organismu
- Stimulē audu šūnu atjaunošanos
- Atvieglo stāvokli hronisku iekaisumu gadījumā
- Paātrina atveseļošanos pēc traumām, operācijām, smagām slimībām
- Stimulē augšanu
- Kavē novecošanos
- Regulē holesterola līmeni asinīs
- Nostiprina imunitāti
- Detoksikācija
- Uzlabo galvas smadzeņu darbību
Putekšņus ārsti apiterapeiti sekmīgi lieto, lai ārstētu alerģijas, astmu, hronisko reimatismu, kolītu, aterosklerozi, depresijas, atmiņas zudumus, lai pazeminātu holesterīna līmeni, stimulētu apetīti, pazeminātu asinsspiedienu. Putekšņi īpaši ieteicami garīgā darba veicējiem.
Ziedputekšņi kopumā aktivizē cilvēka organisma aizsargspējas, pastiprina reaģēšanas spējas pret nelabvēlīgu apstākļu iedarbību, aktivizē leikocītus cīņai ar asinīs iekļuvušiem svešķermeņiem, reģenerē bojātos audus, paātrina aknu fermentu atjaunošanos, uzlabo kuņģa un zarnu darbību, normalizē hemoglobīna līmeni, palīdz asinsradē, paaugstina cilvēka fizisko izturību lielu garīgo un fizisko slodžu laikā. Stabilizē aknu šūnu membrānas, normalizē vielmaiņu, atindē aknas un stimulē aknu šūnu atjaunošanos. Putekšņi paši par sevi nav toksiski, līdz ar to nerada papildus slodzi aknām.
Ziedputekšņi labvēlīgi ietekmē hipertonijas slimniekus, gados vecākus cilvēkus pasargā no neirozēm, depresijām, neirastēniju, diabētu, mazina impotenci. (4)
Ziedputekšņu izmantošana
Nelietojiet putekšņus pārāk lielās devās. Optimālā deva ir 2-3x dienā pa 2,5-5 g ziedputekšņu dienā (1 tējkarote - 2,7 g).
Jāņem vērā arī tas, ka pārmērīga ziedputekšņu izmantošana kaitē aknām un var ievērojami samazināt asins recēšanu. Nav ieteicams tos lietot caurejas gadījumā.
Putekšņus nedrīkst lietot vakarā, jo tas var traucēt normālu miegu.
Medus ar ziedputekšņiem nav ieteicams smagiem diabēta veidiem. Slimības sākumposmā to var lietot, bet tikai ārsta uzraudzībā, kontrolējot cukura daudzumu asinīs.
Produkta pieejamību sk. sadaļā VEIKALS
Izmantotā literatūra:
1. Dr. med Stasytyte Buneviciene D., Lekciju kurss. 2018
2. Ed. J.M. Alvarez-Suarez, Bee products – Chemical and Biological Properties. Springer Int. Publ., 2017
3. http://bee.zp.ua/cvetpilca/himsostpilcu.html
4. http://medus.lv/biu-produkti/ziedputeksni/34-puteki-unikla-uzturviela
5. Malcenieks O., Biškopja rokasgrāmata. Rīga, Avots, 1985
6. Ed. Graham J.M., The Hive and the Honey Bee. USA, Illinois, 2005